Ομορφιές του τόπου

ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
(
ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ)

Η πόλη της Καλαμάτας μπορεί να αποτελέσει το κέντρο για μια σειρά επισκέψεων στις γύρω περιοχές που είναι πλουσιότατες σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία του λαού μας. Μπορεί για παράδειγμα κανείς, να επισκεφτεί την αρχαία Ολυμπία, τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα ή την αρχαία πόλη της Μεσσήνης (τον μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή ανασκαφικό χώρο που συνεχώς επεκτείνεται), τα περίφημα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης, τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μιστρά, την αδούλωτη Μάνη με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και τους αξεπέραστους πύργους της, καθώς και μια σειρά βυζαντινών μνημείων που κοσμούν τη γύρω περιοχή.

Μονοήμερη εκδρομή στην ιερά μονή Βουλκάνου και στην αρχαία Μεσσήνη

IM_Voylkanoy2Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, κοντά στην κωμόπολη του Μελιγαλά (πάνω από το χωριό Βαλύρα) δεσπόζει η Ιθώμη, ένα μικρό βουνό στην κορφή του οποίου βρίσκεται το παλιό μοναστήρι του Βουλκάνου, χτισμένο πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον Ιθωμάτα Δία. Η πρόσβαση εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολη, και μόνο ένα τζιπ ή ένα αγροτικό αυτοκίνητο μπορεί να έχει πρόσβαση εκεί.

IM_Voylkanoy1Επειδή τα παλιά χρόνια εκτός της δυσκολίας στην πρόσβαση υπήρχαν πολλά προβλήματα ακόμα και για εξεύρεση πόσιμου νερού, οι μοναχοί πήραν τη μεγάλη απόφαση να μετοικίσουν πιο κάτω, εκεί που βρίσκεται η σημερινή μονή. Εκεί στεγάζεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, το σημαντικότερο προσκύνημα της Παναγίας στη Μεσσηνία, ενώ στο μικρό μουσείο της μονής φυλάσσονται πολύτιμα αντικείμενα μεγάλης θρησκευτικής αξίας. Οι μοναχοί που εγκαταβιούν στη μονή (η μοναδική ανδρική εν ενεργεία ιερά μονή της μητροπόλεως Μεσσηνίας) είναι πρόθυμοι να σας παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια, σε κάθε σας βήμα.

Εκτός από την επίσκεψη στην ιερά μονή, μπορείτε να επισκεφτείτε και την αρχαία πόλη της Μεσσήνης που βρίσκεται δίπλα από τη μονή Βουλκάνου, στο χωριό Μαυρομ άτι. Εκεί ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης διενεργεί ανασκαφές που αναμένεται να κρατήσουν για πολλά χρόνια ακόμα, αποκαλύπτοντας μια ολόκληρη πολιτεία με πλούσια ευρήματα, όπως θέατρο, αγορά, ναοί και πολλά άλλα ακόμα, που μόνο η προσωπική παρουσία κάποιου μπορεί να αντιληφθεί.

 

Μονοήμερη εκδρομή σε Πύλο – Μεθώνη – Κορώνη

Από τον δρόμο που οδηγεί στη Μεσσήνη, μπορεί να κανείς να επισκεφτεί τρεις ιστορικές πόλεις – κάστρα, που δεσπόζουν στον αντίποδα της Μάνης. Πρόκειται
κατά σειρά για την Κορώνη, τη Μεθώνη και την Πύλο. Και οι τρεις πόλεις είναι πανέμορφες και γραφικές, με ιδιαίτερη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι και εξαίρετες παραλίες, ενώ έξω από την Πύλο βρίσκονται τα ανάκτορα της αρχαίας Πύλου, όπου η παράδοση θέλει ως βασιλιά της τον γέροντα Νέστορα. Μια βόλτα στα στενά σοκάκια θα ανταμείψει κάθε επισκέπτη που θέλει να συναντήσει την ομορφιά και την παράδοση. Υπάρχει η δυνατότητα παραμονής στα πολλά και καλής ποιότητας ξενοδοχεία ή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με καλές σχετικά τιμές.

 

Μονοήμερη εκδρομή στην Αγία Θεοδώρα στη Βάστα Μεγαλουπόλεως

Το προσκύνημα στην Αγία Θεοδώρα κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλοπόλεως απέχει από την πόλη μας περίπου μιάμιση ώρα. Η διαδρομή με λεωφορείο γίνεται υποχρεωτικά μέσω του χωριού Ίσαρη  Μεγαλοπόλεως. Επίσης υπάρχει δυνατότητα να φθάσουμε μέσω των χωριών: Διαβολίτσι, Δεσύλλα, Καρνάσι, και Δασοχώρι αλλά μόνο με μικρό αυτοκίνητο. Είναι μια πολύ όμορφη διαδρομή με αρκετά χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου.

AgiaTheodoraΣτο χώρο αυτό υπάρχει ο τόπος μαρτυρίου της Αγίας Θεοδώρας της εν Βάστα ένα πολύ παλαιό μικρό Βυζαντινό  εκκλησάκι στο οποίο μένουμε έκπληκτοι από το φοβερό θαύμα: Από τη στέγη του ναού αναπτύσσονται δέκα επτά μεγάλα δένδρα αγκαλιάζοντας και συγκρατώντας το ναό. Ένα φαινόμενο που δεν μπορεί καμιά λογική μέχρι σήμερα να ερμηνεύσει παρά τις προσπάθειες που έγιναν και συνεχώς γίνονται.

Για τους ανθρώπους όμως της πίστεως η απάντηση δίνεται από την προσευχή της Αγίας λίγο πρίν το μάρτύριό της: » Κάνε Κύριε στο μνήμα μου να φυτρώσουν δένδρα που να μαρτυρούν την προστασία Σου και το αίμα μου νερό να γίνει να τα ποτίζει.»

Κάτω από τη μονόκλιτη βασιλική της Αγίας Θεοδώρας που πιθανόν να είναι κτίσμα του 12ου αιώνα υπάρχουν πηγές δροσερού νερού που θεωρείται ως αγίασμα. Η μνήμη της τελείται την 11η Σεπτεμβρίου.

        

Μονοήμερη εκδρομή στην Παναγιά Γιάτρισσα

Panagia_Giatrissa

Η Παναγία η Γιάτρισσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μάνης και δεσπόζει πάνω σε μια ψιλή βουνοκορφή του Ταϋγέτου. Βρίσκεται σε απόσταση δύο περ ίπου ωρών από την πόλη μας και η πρόσβαση γίνεται με δύο τρόπους: Με λεωφορείο υποχρεωτικά μέσω Γυθείου. Με μικρό όμως αυτοκίνητο μπορούμε να φθάσουμε μέσω Καρδαμύλης, Προαστίου και  Εξωχωρίου. Είναι μια καταπληκτική διαδρομή μέσα από το όμορφο δάσος της Βασιλικής του Ταϋγέτου με μοναδικό μειονέκτημα τα 18 περίπου χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου.

Μονοήμερη εκδρομή στον Μιστρά

Mystras1Ο Μιστράς είναι μια μοναδική μεσαιωνική καστροπολιτεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Οι ιεροί ναοί που σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, μαρτυρούν πλούτο πνευματικό και μια εποχή όπου παρά τις δυσκολίες για το Βυζάντιο (εσωτερικές και εξωτερικές) η πνευματική δημιουργία δεν έπαψε να καλλιεργεί την αξεπέραστη τέχνη που αργότερα ονομάστηκε «Βυζαντινή Αναγ έννηση». Για να πάει κανείς εκεί, θα πρέπει να περάσει από τον επιβλητικό Ταΰγετο, το «αρσενικό» βουνό.

Mystras3Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως «απείρου φυσικού κάλλους» και παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια κάθε πτυχή του Ταϋγέτου. Μετά από 1 – 1.30′ ώρα, θα φτάσετε στη Σπάρτη, και από ‘κει μέσα σε λίγα λεπτά θα βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη στον Μιστρά με περιήγηση και στην πόλη της Σπάρτης.

 Από την πόλη αυτή μπορείτε να δείτε το αρχαιολογικό μουσείο της, αλλά και τον ιερό ναό του πολιούχου αγίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το μουσείο.

Μονοήμερη  ή διήμερη εκδρομή στη Μάνη

Manh1Η Μάνη μπορεί να εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη, όσο απαιτητικός κι αν είναι. Κι αυτό γιατί μέσα από το άγριο τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά στον καθένα, μπορεί και συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι αποτελεί τουριστικό προορισμό πολλών ξένων που έρχονται ειδικά για να δουν από κοντά την περιοχή αυτή, και μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς «μαγεμένοι» από τον τόπο μένουν για πάντα εκεί! Η Μάνη αποτελεί ένα ζωντανό βυζαντινό μουσείο, χάρη στις εντυπωσιακής τέχνης εκκλησίες (μικρές και μεγάλες) με τα ιδιαίτερης τέχνης καμπαναριά τους που βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε μας βήμα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι υπάρχει χωριό (το Προάστιο ή Πραστίο) που σε κάθε σπίτι αναλογεί και ένας μικρός ναός αγιογραφημένος μάλιστα, αφού κάθε οικογένεια θεωρούσε καλό να χτίζει και τη δική της ιδιωτική εκκλησία. Η διαδρομή είναι δύσκολη, αλλά αποζημιώνεται κανείς από το θέαμα που κάθε φορά αντικρίζει. Το πρώτο χωριό που θα συναντήσει κανείς μπαίνοντας στο εσωτερικό της Μάνης είναι ο Κάμπος. Manh203Εκεί μπορεί να βρει ο επισκέπτης από θολωτούς τάφους, μέχρι ναούς χριστιανικούς πάνω στον δρόμο του, αλλά και τον πύργο του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλ. Κουμουνδούρου, που καταγόταν από εκεί. Το επόμενο χωριό που βρίσκεται πάνω στον δρόμο, ονομάζεται Σταυροπήγιο. Και μόνο από το όνομά του συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για περιοχή που άνηκε κάποτε στη σταυροπηγιακή μονή που βρίσκεται εκεί κοντά με το όνομα «Ανδρουμπεβίτσα», μονή που λειτουργεί ως τις ημέρες μας και μπορεί να αποτελέσει σταθμό στο ταξίδι μας. Επόμενος προορισμός είναι το χωριό Καρδαμύλη, που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Θα ήταν σημαντική παράληψη εάν δεν επισκεφτούμε την παλιά πόλη, στην οποία βρίσκεται ένας υπέροχος ιδιωτικός ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, καθώς και ένας άριστα συντηρημένος πύργος του ιδιοκτήτη της περιοχής Τρουπάκη. Η Στούπα μπορεί να αποτελέσει τον τερματισμό του ταξιδιού μας στη μεσσηνιακή ή «ευρωπαϊκή» Μάνη όπως την ονομάζουν περιπαιχτικά οι κ άτοικοι της «Μέσα» Μάνης, εφόσον επιθυμούμε να γυρίσουμε πίσω στον προορισμό μας (Καλαμάτα). DyrosΕάν επιθυμούμε να συνεχίσουμε και στο εσωτερικό της περιοχής, μπορούμε να καταλύσουμε σε ένα από τα πολλ ά ενοικιαζόμενα δωμάτια του χωριού που το καλοκαίρι γίνονται ανάρπαστα από ντόπιους και ξένους τουρίστες χάρη στη μοναδική παραλία που διαθέτει η Στούπα. Η συνέχεια μπορεί να περιλάβει το ψαροχώρι Αγ. Νικόλαο, την Αρεόπολη, τα σπήλαια του Διρού, με τελικό προορισμό το Γύθειο της Λακωνίας. Μπορεί να επιστρέψει κανείς όπως ήρθε, ή να συνεχίσει το ταξίδι του για τη Μονεμβάσια, εξαιρετικό τόπο προορισμού, ή να κάνει τον γύρο του Ταϋγέτου μέσω Σπάρτης και της περιοχής της Αλαγονίας.

Μονοήμερη εκδρομή στην αρχαία Ολυμπία

Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρας μας με απόλυτη επιτυχία, η περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί πόλο έλξης πολλών Ελλήνων και ξένων τουριστών. Για να πάει κανείς εκεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε τον αυτοκινητόδρομο (με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή λεωφορείο) είτε το τραίνο.

Μονοήμερη εκδρομή στην Αλαγονία (Δυτ. Ταΰγετος)

Η περιοχή της Αλαγονίας αποτελεί έναν ανεξερεύνητο τόπο, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για όποιον ψάχνει εναλλακτικούς προορισμούς, αντισυμβατικούς. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής Καλαμάτα – Σπάρτη, και περιλαμβάνει τα χωριά Αλαγονία (παλ. Σίτσοβα), Αρτεμισία (παλ. Τσερνίτσα), Καρβέλι (παλ. Κουτσαβά – Καρβέλι), Λαδά (παλ. Κουτσαβά – Λαδά), Νέδουσα (παλ. Μεγ. Αναστάσοβα) και Πηγές (Μικρ ή Αναστάσοβα). Από τις παλαιότερες ονομασίες τους αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάποτε αποτελούσαν κατοικίες των Μηλιγγών Σλάβων που κατοίκησαν την περιοχή. Ωστόσο πολλά είναι και τα αρχαιολογικά ευρήματα που κατά καιρούς εμφανίζονται τυχαία, υποδηλώνοντας κατοίκιση τουλάχιστον από τους αρχαϊκούς χρόνους. Εκεί βρίσκονται τρία σημαντικά μοναστήρια: το Μαρδάκι (κοντά στο χωριό Νέδουσα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του Αγώνα του 1821), η Σιδερόπορτα (δίπλα στο χωριό Καρβέλι) και ο Μελές (κοντά στο χωριό Αρτεμισία, σημαντικό πνευματικό κέντρο του τόπου). Εκτός από αυτούς τους προορισμούς, μπορεί κανείς να δει από κοντά τους κατοίκους της περιοχής με τις μοναδικές παραδοσιακές στολές τους («κουτσαβίτικες»), τα αντικείμενα του  παραδοσιακού βίου τους, καθώς και τα όμορφα αυτοσχέδια γλέντια με τα όμορφα τραγούδια τους. Στο χωριό μάλιστα Νέδουσα, κάθε Καθαρή Δευτέρα πραγματοποιείται ένα ιδιαίτερο έθιμο ευετηρίας που αντλεί την ιστορία του στα προχριστιανικά χρόνια, και το οποίο έχει προξενήσει το ενδιαφέρον μελετητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα Λαογραφίας (έχει μάλιστα προβληθεί και σχετική ταινία από την κρατική τηλεόραση πρόσφατα).

Μονοήμερη ή διήμερη επίσκεψη στις ιερές μονές της ευρύτερης περιοχής Μεγαλοπόλεως

IM_ProdromoyΠριν φτάσει κανείς στη Μεγαλόπολη, μπορεί να στρίψει για το Λεοντάρι, όπου εκεί κοντά βρίσκονται τρεις ιστορικές μονές: η μονή Μπούρα, τα Αμπελάκια,  και λίγο μακρύτερα η μονή Καλτετζών, όπου κατά την περίοδο του 1821 διαδραμάτισαν σπουδαιότατο ρόλο στην οργάνωση του Αγώνα. Πιο πάνω, μετά τη Μεγαλόπολή και κάτω από την κωμόπολη της Στεμνίτσας IM_Filosofoy(περιοχή όπου ανθεί ο αγροτοτουρισμός) βρίσκεται η περίφημη μονή Προδρόμου με ανθηρό μοναχισμό και πλούσια ιστορία, όπως και οι μονές Αιμυαλών, Φιλοσόφου, Κερνίτσης και άλλες λιγότερο γνωστές, από τις οποίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί όσες περισσότερες μπορεί. Εάν επιθυμεί βέβαια να τις δει από κοντά όλες, δεν έχει παρά να αναζητήσει κατάλυμα είτε στη Στεμνίτσα, είτε στη Δημητσ άνα, σε ένα από τα αναπαλαιωμένα παραδοσιακά οικήματα που προσφέρονται.

Επίλογος

Φυσικά ο κατάλογος είναι ακόμα πολύ μακρύς! Θα μπορούσαμε ακόμα να προσθέσουμε την κατάβαση της Νέδας, του μοναδικού ποταμού στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα, ή την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής Πυλίας (θολωτοί και θαλαμωτοί τάφοι),ή στον αρχαίο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην περιοχή Βάσσες Φιγαλίας,  ή ακόμα στο Πολυλίμνιο, που βρίσκεται πριν την Πύλο (στο χωριό Χαραυγή) με τους εκπληκτικούς πολλαπλούς καταρράκτες. Ωστόσο, φροντίσαμε να σας παρουσιάσουμε μερικούς μόνο προορισμούς από τη Μεσσηνία και τους γύρω νομούς, τους οποίους μπορεί κανείς να επισκεφτεί και να μελετήσει την πλούσια αρχαιολογική και θρησκευτική παράδοση του τόπου.

Μάριος Αθανασόπουλος
καθηγητής φιλόλογος