Ο Γάμος

ΓΑΜΟΣ

Αγαπητοί μας,

Ο Γάμος είναι θεοσύστατο Μυστήριο. Είναί μάλιστα Μυστήριο «Μέγα» το οποίο τελείται στο κέντρο του Ιερού Ναού, μπροστά στις Άγιες Εικόνες του Χριστού, της Παναγίας καί των Αγίων και απέναντι ακριβώς από το Ιερό Θυσιαστήριο. Στον Ιερό αυτό χώρο εσείς οι δύο υποψήφιοι σύζυγοι σε λίγες ημέρες θα υποσχεθείτε ότι θα ζήσετε αφοσιωμένοι για πάντα ο ένας στον άλλο. Θα ζητήσετε και θα πάρετε την ευλογία καί τη Χάρη του Χριστού, για να ξεκινήσετε τη νέα σας οικογένεια. Από τη στιγμή αυτή θα ζείτε πλέον μαζί, με αγάπη, συμπόνια καί αλληλοκατανόηση.

 

Τι είναι ο Γάμος;

Πολλές απόψεις και ορισμοί ειδικών και μη έχουν διατυπωθεί. Εμείς όμως εδώ θα προσπαθήσουμε να σας κάνουμε κοινωνούς του γάμου ως Ιερού Μυστηρίου της Εκκλησίας, στο οποίο, όπως πιστεύουμε, οικειοθελώς και με πλήρη επίγνωση προσέρχεστε. Θα προσπαθήσουμε να σας κάνουμε κοινωνούς της άγνωστης σε πολλούς ομορφιάς του γάμου, που η Εκκλησία διαχρονικά προσφέρει και θα προσφέρει στους πιστούς της.

Ο Γάμος δεν είναί μια συμφωνία ή ένα συμβόλαιο ή έστω και μία απλή και ήρεμη συμβίωση δύο ανθρώπων.

Ο γάμος είναί ένα Μυστήριο, που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού. Η αμοιβαία αγάπη καί ό άγιος έρωτας, που νοιώθετε βαθιά μέσα σας με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, μεταμορφώνεται σε μια αδιάσπαστη ένωση έτσι ώστε ο ίερός Χρυσόστομος να ορίζει το Γάμο ως : «Μυστήριο της αγάπης». Η αγάπη ως τρόπος ζωής είναί τόσο ισχυρή, ώστε να νικά καί αυτό το θάνατο διότι «κραταιά έως θάνατον η αγάπη» (Ασμα ασμάτων Η’6)

Γι αυτό καί ο αληθινά χριστιανικός γάμος είναί ισόβιος. Στα μέτρα της αγάπης αυτής φτάνετε, αν πολεμήσετε τον ατομισμό σας και τον εγωισμό σας, αν καλλιεργήσετε όχι το «εγώ» αλλά το «εμείς». Τότε ίσως ακούσετε να λένε ότι είσθε εκτός πραγματικότητας, όμως εσείς θα ζείτε μυστικά μέσα σας τον πνευματικό νόμο της αγάπης, θα είσθε πλήρεις στην κένωση σας καί αυξημένοι στην ελάττωση σας. Λυτή τη μεγάλη δωρεά του Ιερού Μυστηρίου να μας δωρίζει αυτά, που οι άνθρωποι παρά τα πλούσια αισθήματα τους και τους μεγάλους έρωτες τους δεν κατορθώνουν, μας χαρίζει η Εκκλησία. Έτσι ο γάμος είναι το κλειδί, που ανοίγει την μεγάλη θύρα της αγιότητας και της ολοκληρωμένης αγάπης, είναί η αρχή ενός δυναμικού και υπεύθυνου τρόπου ζωής, είναι η προετοιμασία για τη Βασιλεία του Θεού.

 

Προετοιμασία για το Γάμο.

Η ελλιπής παιδεία γάμου έχει δυσάρεστα αποτελέσματα (πολλά διαζύγια). Η προετοιμασία έχει σκοπό να καλλιεργήσουν οι μελλόνυμφοι την αγάπη καί τήν ενότητα από την περίοδο της μνηστείας. Σε αυτό συμφωνούν όλοι. Η διαφορά μας είναι στη μέθοδο.

Χωρίς να θέλουμε να πικράνουμε πρόσωπα, θα ήταν ανέντιμο να μην επισημάνουμε όχι μόνο την ανορθόδοξη, αλλά καί γενικά πλέον αποδεκτή ως επιζήμια για τους μελλονύμφους, συνταγή της συμβίωσης πριν από το γάμο.

Μια τάση που θέλει να παρασύρει καί παρασύρει – και τις χριστιανικές οικογένειες παίρνοντας μορφή «επιδημίας» για τήν αναγκαιότητα της καί που η Εκκλησία δεν υιοθετεί ως προϋπόθεση επιτυχίας ενός γάμου, διότι δεν στηρίζεται στα πνευματικά θεμέλια, που οικοδομείται ο τίμιος γάμος. Η σαρκική ένωση μέσα στο γάμο είναι η πιστοποίηση της ενότητας πού υπάρχει και όχι μια φυσική εκπλήρωση του γενετησίου ενστίκτου, που μπορούμε με περισσή ευκολία να χυδαιοποιούμε ατιμώρητα. Βασική προϋπόθεση είναί η πίστη στο Θεό. Άπό αυτή την πίστη και με την ενεργό συμμετοχή σας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας θα παίρνετε τη δύναμη, για να ξεπεράσετε τα εμπόδια της ζωής. Η αγάπη, ή καλύτερα η εφαρμογή της αγάπης μεταξύ σας, είναί αδύνατη χωρίς τήν αναφορά σας στο Θεό. Οι πιστοί σύζυγοι έχουν ως πρότυπο στη ζωή τους το Χριστό και την Εκκλησία. Ο Χριστιανικός γάμος είναί ένα εργαστήρι αγιότητος, είναί μια δυνατότητα να ζήσουμε το Μυστήριο της Βασιλείας του Θεού μέσω της ενότητος και ανακαλύψεως του άλλου ως εικόνας του Θεού. Είναί λοιπόν αυτονόητο ότι βάζοντας στη ζωή σας αυτόν τον προσανατολισμό η σωστή προετοιμασία σας δεν θα εξαντληθεί στην απόκτηση μόνο των αναγκαίων υλικών αγαθών, αλλά κυρίως στην πνευματική σας υποδομή.

Η τήρηση των εντολών του Χριστού καί η πνευματική ζωή θα σας ενισχύουν στην κοινή σας πορεία . Η πνευματική ζωή είναί ένας συνεχής αγώνας για την απαλλαγή από τον κόσμο της αμαρτίας αποτυχίας καί για την οικείωση μέσω της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος της κοινωνίας σας με το Θεό. Έτσι η πνευματική ζωή δεν «πνίγει» το γάμο στα καθημερινά του προβλήματα, αλλά τον αναδεικνύει, τον προστατεύει καί χαρίζει στους συζύγους την κατάκτηση αρετών και υψηλών πνευματικών βιωμάτων, των οποίων κοινωνοί ( φορείς) ευχόμεθα γρήγορα να γίνετε.

 

Δυσκολίες στο γάμο σήμερα

Σήμερα, δυστυχώς, οι περισσότεροι χριστιανοί δεν κατανοούν το γάμο ως Ιερό Μυστήριο, αλλά σαν ένα κοσμικό γεγονός. Η εισβολή νέων ιδεών στην ζωή μας, ξένων προς τις Ιερές Παραδόσεις μας απομακρύνουν τους πιστούς από τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας καί συντελούν στο να μη συνειδητοποιούν οι μελλόνυμφοι τα τελούμενα.

Ο ελλοχεύων εγωκεντρισμός καί η αδυναμία πλήρους αποδοχής του άλλου διασπούν την ενότητα καί επιφέρουν τη ρήξη και τη σύγκρουση. Έτσι η κάλυψη της απουσίας της αγάπης καί η επιθυμητή δικαίωση βρίσκουν την καταφυγή τους πολύ εύκολα στο νόμο. Ο Γάμος όμως δεν στηρίζεται στο δίκαιο διακανονισμό υποχρεώσεων καί δικαιωμάτων, αλλά στην αυτοπροσφορά των αγαπώντων προσώπων.

Ο πανσεξουαλισμός μέσα στην ποικιλία των μορφών που αυτός παρουσιάζεται είναι ένας αρνητικός παράγων για το γάμο. Η αγάπη των συζύγων αντί να υπηρετεί τη σωφροσύνη θυσιάζεται στο βωμό αντιλήψεων άσχετων με το θέλημα του Θεού, αλλά καί πολλές φορές δικαιωμένων με το μανδύα καί την επικάλυψη ως δήθεν «νέων επιστημονικών επιτευγμάτων».

Καθημερινά σήμερα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων όπου είτε μέσα από την τηλεόραση είτε μέσα από τον τύπο κάποιοι ειδικοί αναλαμβάνουν τον κόπο «επιστημονικά» πλέον να δικαιώσουν τα πάθη μας και το τέλμα μας. Όλες οι δυσκολίες που υπάρχουν είναί για μάς τους πιστούς τρόποι ασκήσεως και όχι δρόμοι φυγής. Είναι μια ευλογία του Θεού όπου με λίγη υπομονή, με ταπείνωση και με αγάπη και οι δύο μαζί σταυρώνοντας την εγωπάθεια μας καί την αυτάρκεια μας βιώνουμε στην κάθε στιγμή τη χαρά της αιωνιότητας. Τελειώνοντας σας υπενθυμίζουμε τα σοφά λόγια του μακαριστού γέροντος Επιφανίου Θεοδωροπούλου : » Όταν κάποιος είναί ελεύθερος, έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Όταν γίνει έγγαμος, έχει ελάχιστα δικαιώματα καί πάρα πολλές υποχρεώσεις. Όταν όμως αποκτήσει καί τέκνα, δεν έχει καθόλου δικαιώματα, αλλά μόνο υποχρεώσεις».

Από τα βάθη της καρδιάς μας, σας ευχόμαστε να ζήσετε με αγάπη, με ενότητα, παντοτινή ευτυχία και η χάρη καί η ευλογία του Θεού να συνοδεύει τη νέα σας ζωή.

 

Θεωρούμε υποχρέωση μας να σας υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα που αφορούν τη τέλεση του γάμου σας.

  • Όπως προαναφέραμε είναί σωστό τώρα που πρόκειται να πορευθείτε μαζί τη νέα σας ζωή ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας να προετοιμασθείτε καί πνευματικά. Δηλαδή να επισκεφθείτε Πνευματικό για εξομολόγηση και ακολουθώντας τις οδηγίες του να ετοιμασθείτε για Θεία Κοινωνία.
  • Παρακολουθείστε με ευλάβεια τα λόγια του Ιερού Μυστηρίου. Είναί για σας. Μην ξεχνάτε ότι ο Ιερός Ναός είναι τόπος λατρείας και προσευχής. Κάποιες συνήθειες όπως το πάτημα του ποδιού, τα κουφέτα, ο στολισμός… δεν ανήκουν στην παράδοση μας. Αντιθέτως λειτουργούν εις βάρος του Μυστηρίου καί κυρίως όταν παρεμβάλλονται στην πιο ιερή στιγμή του, αποσπώντας την προσοχή όλων.
  • Να μη λησμονείτε ότι ο γάμος σας τελείται μέσα στον Ιερό Ναό, που είναι τόπος λατρείας καί προσευχής. Έτσι ηενδυμασία σας να είναί ευπρεπής και όχι ασυμβίβαστη με την ιερότητα του Μυστηρίου.
  • Η προσέλευση σας στον Ιερό Ναό να είναί έγκαιρη καί την ώρα ακριβώς που αναγράφεται στο προσκλητήριο. Έτσι θα αποφύγετε τη δική σας ταλαιπωρία καθώς καί των καλεσμένων, αφού συνήθως μετά το δικό σας Μυστήριο ακολουθεί κάποιο άλλο.
  • Σας παρακαλούμε, εάν παρευρίσκονται φωτογράφοι και βιντεογράφοι, να τους συστήσετε να ενεργούν με διάκριση, χωρίς να ενοχλούν, έχοντας σεβασμό στο Μυστήριο του Γάμου σας. Ο Ιερός Ναός δεν υποκαθιστά σε καμμία περίπτωση το στούντιο, στο οποίο θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται.

 

ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΣ

«Λόγια αγάπης να της λες: Εγώ από όλα τη δική σου αγάπη προτιμώ καί
τίποτε δεν μου είναι τόσο βασανιστικό ή δυσάρεστο, όσο το να
βρεθώ σε διάσταση μαζί σου. Κι αν
όλα χρειασθεί να τα χάσω, κι αν γίνω
φτωχότερος από τον Ίρο, κι αν στους έσχατους βρεθώ κινδύνους,
οτιδήποτε κι αν πάθω, όλα μου
είναί ανεκτά κι υποφερτά, όσο εσύ
μου είσαι καλά. Ισως κάποτε σου πεί: Ποτέ ως τώρα δεν ξόδεψα από
τα δικά σου, έχω ακόμη τα δικά μου… Τότε πές της: Τι πές, καλή μου;
Έχεις ακόμη τα δικά σου; Ποια λέξη μπορεί να είναί χειρότερη από αυτή;
Σώμα δεν έχεις πιά δικό σου κι έχεις χρήματα; Λεν είμαστε δυό σώματα
μετά το γάμο, αλλά γίναμε ένα, δεν έχουμε δυό περιουσίες, αλλά
μία.,.Όλα δικά σου είναι, κι εγώ δικός σου είμαι…
Να την προτιμάς από όλους για όλα, για την ομορφιά, για τη σωφροσύνη
της καί να την εγκωμιάζεις. Να κάνεις φανερό ότι σ’ αρέσει η συντροφιά της
κι ότι προτιμάς να μένεις στο σπίτι, για να είσαι μαζί της, από το να
βγαίνεις στην αγορά. Από όδούς τους φίλους να την προτιμάς και από τα
παιδιά, που σου χάρισε, κι αυτά εξ αιτίας της να τα αγαπάς.»

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος
(Υπόμνημα εις την προς Εφεσίους επιστολή)