Παρασκευή Κολύβων

Τα κόλλυβα αποτελούνται από βρασμένο σιτάρι ανακατεμένο με ξηρούς καρπούς. Συνδέονται με την παλιά παράδοση των Απαρχών. Προσφέρονται στη μνήμη εορταζομένων Αγίων (η παράδοση αυτή τηρείται σήμερα κυρίως στα μοναστήρια) και στη μνήμη των κακοιμημένων αδελφών μας και συμβολίζουν την Ανάσταση την νεκρών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής σύμφωνα με τις κατά τόπους παραδόσεις. Εμείς θα παραθέσουμε ένα παραδοσιακό τρόπο παρασκευής όπως μας τον παρέδωσε η κ. Π. Μ.

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα κιλό σιτάρι,
  • 3/4 κιλού καρύδια και ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα με το μαχαίρι ( τα αμύγδαλα μακρόστενα),
  • Προαιρετικά χρησιμοποιούμε λίγα φουντούκια,
  • 1/2 κιλού σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο,
  • 1/2  κιλού παξιμάδι τριμμένο,
  • Μικρή ποσότητα κανέλλας, γαρύφαλλου, κύμινου, σταφίδες ξανθιές ή μαύρες, λίγα ρόδια, λίγο γλυκάνισο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το σιτάρι, το πλένουμε και το βάζουμε στο νερό για να μουσκέψει από το πρωί ως το βράδυ. Το βράδυ βράζουμε λίγο το σιτάρι (μέσα σε σκεύος ανοξείδωτο και όχι χαλκωματένιο) και τα αφήνουμε μέσα στο νερό όλη τη νύχτα σε ζεστό μέρος.

Το πρωί θα είναι έτοιμο, σκασμένο. Αν τυχόν και κρατάει ακόμα τότε το βράζουμε για λίγο. Προσοχή: Το σιτάρι πρέπει να είναι καλά βρασμένο.

Στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Ρίχνουμε λίγα – λίγα τα υλικά και τα ανακατεύουμε. Κρατάμε ένα μέρος σουσάμι και φρυγανιάς. Όταν τα τοποθετήσουμε στο δίσκο ρίχνουμε από πάνω το σουσάμι και τη φρυγανιά ώστε να απομονώσουμε τα κόλλυβα και στη συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη κατά προτίμηση άχνη. Έπειτα διακοσμούμε την επιφάνεια του δίσκου όπως επιθυμούμε. Συνηθίζονται τα καρύδια να είναι χωρισμένα στη μέση και με τα οποία σχηματίζουμε το Σταυρό ή ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα με κουφέτα. Οι ποσότητες των υλικών είναι προσωπικό θέμα καθενός.

Καλή επιτυχία!