Παρασκευή Προσφόρου

Το πρόσφορο και ο οίνος  απαιτούνται για να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία. Η παρασκευή τους προϋποθέτει υψηλή επιμέλεια  αρχικά στην πρώτη ύλη στο σιτάρι και στο σταφύλι καθώς και στην κατασκευή.

Θα προτείνουμε ένα παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του πρόσφορου, διότι πιστεύουμε ότι η παρασκευή του  επιβάλλεται να μείνει στα χέρια των πιστών και να μεταλαμπαδευτεί η ωραία αυτή »τέχνη» στα χέρια των νεωτέρων γενεών.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΥΛΙΚΑ

Εκτός από την καθαρότητα του σώματος αλλά και της ψυχής απαιτούνται:

  • 3/4 κιλού αλεύρι σίτου σκληρό ή και μαλακό ανάμικτο.
  • Ενα κουταλάκι του γλυκού κοφτό με αλάτι.
  • Προζύμι ξινό. Είναι καλό να αποφεύγουμε τη μαγιά μπύρας.
  • Τρία περίπου φλιτζάνια του τσαγιού νερό χλιαρό.
  • Ειδικά για τον σκοπό αυτό, σκεύη (λεκάνη, ταψάκι κ.α.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν αρχίσουμε θυμιάζουμε τα υλικά σταυροειδώς τρεις φορές λέγοντας: Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και στη συνέχεια διαβάζουμε τους Χαιρετισμούς στη Παναγία έχοντας αναμμένο ένα καθαρό κεράκι.

Αρχίζουμε την εκτέλεση βάζοντας σε μια λεκάνη το αλεύρι. Μέσα σε λίγο ζεστό νερό λιώνουμε το προζύμι ή την μαγιά ρίχνοντας και το αλάτι.

Στη συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώνουμε με δύναμη και γρήγορα για περίπου μισή ώρα προσέχοντας η ζύμη να είναι σφιχτή προσθέτοντας το αν άλογο χλιαρό νερό.

Όταν η ζύμη γίνει εντελώς λεία και ελαφριά σαν την επιφάνεια που έχει το μάρμαρο τις δίνουμε στρογγυλό σχήμα και την βάζουμε σε κερωμένο ταψί. Σκεπάζουμε το πρόσφορο με καθαρή, ειδικά για το σκοπό αυτό, πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 15 – 20 λεπτά. Μετά το ξεσκεπάζουμε και λέγοντας την ευχή:

»Δι ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ελέησον ημάς Αμήν », τοποθετούμε στο κέντρο με δύναμη την ειδική σφραγίδα για να ανατυπωθούν καλά τα ανάγλυφα σύμβολα της σφραγίδας και κυρίως τα γράμματα:

ΙΣ   ΧΡ

ΝΙ   ΚΑ

Μ Θκαθώς και τα εννέα τάγματα των Αγίων

Για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα μας κωλύσει στη ζύμη πασπαλίζουμε την σφραγίδα με λίγο αλεύρι την τινάζουμε και την τοποθετούμε όπως προαναφέραμε.  Εδώ τελειώσαμε. Ξανασκεπάζουμε το πρόσφορο και το τοποθετούμε και πάλι σε ζεστό χώρο για δύο περίπου ώρες .

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο γύρω στους 200 βαθμούς για μία περίπου ώρα.

Καλή επιτυχία!