Το Βάπτισμα

ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ

Αγαπητοί μας γονείς,

Σε λίγες ημέρες θα ζήσετε στο σπίτι σας τη μεγάλη και ξεχωριστή στιγμή που θα σημαδέψει τη ζωή σας και τη ζωή του παιδιού σας: τη Βάπτισή του.

Το Μυστήριο της Βάπτισης όμως δεν είναι μια υπόθεση αποκλειστικά οικογενειακή. Είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός για όλη την Εκκλησία, για όλη την ευχαριστιακή κοινότητα.. Με το βάπτισμά του θα καταστεί μέλος της μεγάλης πνευματικής οικογένειας της Εκκλησίας όπου ο βαπτιζόμενος στο » Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» εν – χριστώνεται και χριστοποιείται. Ο Ν. Καβάσιλας μας λέει ότι με το Βάπτισμα ο Ίδιος ο Χριστός αναπλάττει τον άνθρωπο δίνοντάς του τη δική του Θεία και άρρητη μορφή, όπως ένας τεχνίτης φτιάχνει από την αρχή ένα ανδριάντα που αμαυρώθηκε και έχασε τη μορφή του.

Γι αυτό από την πλευρά μας νοιώθουμε την ανάγκη να σας υπενθυμίσουμε μερικά βασικά θεολογικά αλλά και πρακτικά σημεία, τα οποία θα σας βοηθήσουν για να συμμετάσχετε ουσιαστικά στο Ιερό αυτό Μυστήριο.

  • Το Βάπτισμα δεν είναι μια απλή κοινωνική εκδήλωση κοσμικού μάλιστα χαρακτήρα. Είναι το πρώτο βασικό Μυστήριο της Εκκλησίας και η βασική προϋπόθεση για όλα τα άλλα. Με το Βάπτισμα εξαλείφονται όλα τα αμαρτήματα του βαπτιζομένου (το Προπατορικό για τα μικρά παιδιά) και έτσι καθαρός από παντός ρύπου εντάσσεται στο Σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έτσι το Άγιο Βάπτισμα είναι το πιο μεγάλο Μυστήριο για μας με τη διαφορά ότι αυτό καθ’ εαυτό δεν μας εξασφαλίζει τη σωτηρία αλλά μας εισάγει και μας οδηγεί στην εν Χριστώ σωτηρία. Δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας πορείας που κορυφώνεται στη εν Χριστώ τελείωση και θέωσή μας . Είναι η ανακαίνισή μας είναι η στολή της αφθαρσίας μας, είναι η μεγαλοσύνη και η δόξα μας είναι η είσοδος στη Βασιλεία του Θεού.
  • Η Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας απαιτεί πρίν από το Βάπτισμα μια πνευματική προετοιμασία και προπαρασκευή που ομολογουμένως έχει ατονίσει στις μέρες μας. Οι πνευματικοί πατέρες θα σας δώσουν οδηγίες πως και πόσο χρειάζεται να νηστεύσουν και ο βαπτίζων και ο βαπτιζόμενος και όλοι όσοι μπορούν.
  • Η Εκκλησία , αφότου εισήχθη ο νηπιοβαπτισμός, μη έχοντας τη δυνατότητα να κατηχήσει στη πίστη το μικρό παιδί, όπως έκανε για τους μεγάλους στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, απαιτεί την ύπαρξη αναδόχου ο οποίος και αναλαμβάνει έργο εγγυητού απέναντί της για την ορθόδοξη πίστη του παιδιού. Ο Ανάδοχος μαζί με τους γονείς έχουν πλέον αναλάβει αυτή την υποχρέωση για την κατήχηση στη πίστη του νεοφώτιστου. Εδώ πρέπει να προσέξουμε πολύ για την επιλογή του. Μοναδικό κριτήριο για τον ανάδοχο είναι η πίστη στο Θεό και η ενάρετη ζωή του, ώστε να αποδειχθεί χρήσιμος σύμβουλος και βοηθός στη διαμόρφωση της χριστιανικής προσωπικότητας του βαπτιζομένου. Ο Ανάδοχος απαγγέλλει το σύμβολο της πίστεως αντί του βαπτιζομένου και θεωρείται αυτονόητο ότι το γνωρίζει από στήθους. Είναι ο υπεύθυνος διδάσκαλος της πίστεως και ο εγγυητής εις Χριστόν. Γι αυτό ο Ανάδοχος δεν μπορεί να είναι ετερόδοξος ή αλλόθρησκος ή αρνητής ή άθεος καθώς και πρόσωπα που ζούν ανήθικο βίο ή ασκούν διαβλητά επαγγέλματα. Επίσης δεν μπορεί να είναι ανάδοχος εκείνος που έχει τελέσει μόνο πολιτικό γάμο ή κάποιος που είναι ανήλικος.
  • Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς γράφει: Δεν αρκεί ότι εβαπτίσατε το παιδί σας! Χρειάζεται και να το μάθετε να τηρεί τις εντολές του Θεού. Δεν αρκεί ότι εγίναμε Χριστιανοί. Χρειάζεται και να ζούμε χριστιανικά. Δεν αρκεί, το ότι έχομε την ορθή πίστη. Χρειάζεται και να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να πέφτομε, ούτε σε κακές πράξεις, ούτε σε πάθη αμαρτωλά ούτε σε λόγια άπρεπα. Έτσι λοιπόν άς φροντίσουμε να κρατούμε όλοι μας τον άγιο χιτώνα του βαπτίσματός μας καθαρό.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την τέλεση του Μυστηρίου είναι η συμφωνία και η παρουσία και των δύο γονέων του βαπτιζομένου. Προσοχή στο κύμα εκκοσμίκευσης που εισάγουν με την ευθύνη και πρωτοβουλία τη δική σας και την ανοχή της Εκκλησίας οι διοργανωτές δεξιώσεων. Τα »μαρτυρικά» που μοιράζονται στους προσκεκλημένους και καρφιτσώνονται στο πέτο να είναι μόνο ο σταυρός ή μεταγιόν με την Παναγία και τίποτα άλλο.
  • Κατά την διάρκεια του Μυστηρίου όλοι οι παριστάμενοι οφείλουν να στέκονται προσευχόμενοι με προσοχή ησυχία και ευλάβεια και να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι σεβόμενοι το Ιερό Ναό και το τελούμενο Μυστήριο.

Σας ευχόμαστε ο Θεός να προστατεύει το παιδί σας να του χαρίζει υγεία πρόοδο και ευτυχία και να το καταστήσει αντάξιο μιμητή του κοινού και καινού ονόματος Χριστιανός το οποίο φέρει με τις πρεσβείες τη βοήθεια και το φωτισμό του Αγίου ή της Αγίας των οπίων το όνομα κατά τη Βάπτιση έλαβε.

ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ

ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ