Μητροπολίτης

mitropolitisΟ Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος Σαββάτος) γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το έτος 1961, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.
Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1980-1983) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών -Τμήμα Θεολογίας (1983-1987).
Το έτος 1988 χειροτονήθηκε Διάκονος και έτυχε υποτροφίας από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησιά (Comite Catholique pour la collaborati-on Culturele) για Μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη (Pontificio Insti-tuto Orientale καί Pontificio Universita Gregoriana, 1988-1990).
Το έτος 1990 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) στην Πατερική Θεολογία και στην Οικουμενική Κίνηση, με βαθμό «Άριστα» (Summa cum Laude). Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Ελληνικής Παλαιογραφίας και Διπλωματικής, στην αντίστοιχη «Scuola di Paleografia Diplomatica eArchivistica» του Κράτους του Βατικανού.
Κατά τα έτη 1990-1991, ως υπότροφος και πάλιν της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, παρακολούθησα τον τρίτο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών (Διδακτορικού Διπλώματος) στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Faculte de Theologie Catholique).
Τον Νοέμβριο του έτους 1990 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το Οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.
Το έτος 2007 (15 Μαρτίου) εξελέγη, από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Μεσσηνίας.
Το έτος 1995 αναγορεύθηκε Διδάκτορας της Θεολογίας, του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η θεολογική ορολογία και προβληματική της Πνευματολογίας του πατριάρχου Γρηγορίου Β’ του Κυπρίου», με βαθμό «Λίαν Καλώς» (Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή: Καθηγητές κ. κ. Κωνσταντίνος Σκουτέρης (Πρόεδρος), Βλάσιος Φειδάς, Στυλιανός Παπαδόπουλος, Ηλίας Μουτσούλας, Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος (Επιβλέπων), Νικόλαος Ξενάκης, πρωτ. Νικόλαος Ιωαννίδης).
Τον Ιούνιο του έτους 1999 εξελέγη Λέκτορας του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, στο Τομέα Πατερικών Σπουδών, Ιστορίας Δογμάτων και Συμβολικής και στο γνωστικό αντικείμενο «Πατερική Θεολογία με έκδοση κειμένων Εκκλησιαστικών Συγγραφέων» (ΦΕΚ 208 ΝΠΔΔ/10-12-1999) ( Εισηγητική Τριμελής Επιτροπή:Ηλίας Μουτσούλας, Κωνσταντίνος Σκουτέρης, Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος), τον δε Ιούνιο του έτους 2002 Επίκουρος Καθηγητής του αυτού Τμήματος, και με γνωστικό αντικείμενο «Πατρολογία» (ΦΕΚ 216 ΝΠΔΔ/18-09-2002) (Εισηγητική Τριμελής Επιτροπή: Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος, Κωνσταντίνος Λιάκουρας, πρωτ. Νικόλαος Ιωαννίδης).
Τον Μάιο του έτους 2008 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής , με γνωστικό αντικε ίμενο «Ιστορία Δογμάτων & Συμβολικής» (ΦΕΚ 329/15-4-2008, τ. Γ΄).
Κατά τα έτη 1995-1998 υπηρέτησε ως Γραμματέας στη «Συνοδική Επιτροπή του Γραφείου Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως» και στην «Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων», της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1998 -1999), ως Εφημέριος δε και Τακτικός Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου (1988-1995) και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, από το 1995 ως της εκλογής του.
Τακτικό μέλος της «Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων», της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τη χρονική περίοδο 2003-2011, της «Εδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων» (2004-2011) και της «Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών».
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος». Μέλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στον «Επίσημο Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».
Μέλος της τριμελούς Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Διαρκή και στην εν Ολομελείᾳ Επιτροπή, του Τμήματος «Πίστης και Τάξης» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ).
Με απόφαση της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διορίστηκε μέλος στο «Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο», των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (ΦΕΚ Β’ 463/13-04-2006).
Εκπροσώπησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Ελλάδος σε Διορθόδοξα Συνέδρια και Συνδιασκέψεις και σε Διεκκλησιαστικές αποστολές.
Ομιλεί τη Γαλλική και την Ιταλική γλώσσα και είναι γνώστης της Αγγλικής.